HAP Gulpen logo

Rijksweg 29-B

6271 AC Gulpen

043-4501025

Bij spoed toets 1

Voelt u zich eenzaam? U bent niet de enige!

Eenzaamheid ervaren we allemaal weleens. Dat is heel normaal. Het is een signaal dat u iets aan uw contacten moet doen. U kunt zich bijvoorbeeld eenzaam voelen na een verhuizing. Zodra u aansluiting vindt in uw nieuwe gemeente, voelt u zich meestal weer goed.

Eenzaamheid wordt een probleem als het langer duurt. Als u er last van krijgt wanneer u - om het voorbeeld van de verhuizing maar aan te halen - geen aansluiting vindt in uw nieuwe buurt. Of als u een verlies hebt ervaren, van uw partner, van baan, van een goede vriend of vriendin. Misschien een gek idee, maar ook blije gebeurtenissen - zoals het krijgen van een (eerste) kind - kunnen leiden tot gevoelens van eenzaamheid. Er zijn veel mensen die zich al heel lang eenzaam voelen. Ook dan is er echt veel aan te doen. Dit filmpje - van stichting eenzaamheid.info - legt heel goed uit wat eenzaamheid is. Wat het met u doet en wat u zelf kunt doen om het leven prettiger te maken. Waar nodig met hulp van goed opgeleide mensen.

Gulpen-Wittem ondersteunt inwoners om eenzaamheid aan te pakken Dat doen wij door:

  • Informatie te geven over wat eenzaamheid is. Op sociale media, op websites en in een folder.
  • Het gesprek over eenzaamheid op gang te brengen. Vele vrijwilligers hebben een training hiervoor gevolgd. Zodat ze weten waar ze het over hebben. En zodat goede informatie zich onder de inwoners gaat verspreiden.
  • In het filmpje ziet u dat praten over uw gevoel van eenzaamheid goed is, het is namelijk de eerste stap op weg naar verandering. Op weg naar kunnen omgaan met die gevoelens. En weer die contacten opbouwen die u prettig vindt. En laten we eerlijk zijn. Als we het allemaal weleens voelen, dan is het toch heel normaal om dat te benoemen? Net als gevoelens van verdriet of blijdschap?
  • Het gemakkelijk te maken. Meld u bij het Wmo-loket: wmo-loket@gulpen-wittem.nl. U kunt ook bellen met het Wmo-loket: 14 043, optie 1 Wmo. De consulenten zijn opgeleid om u te helpen met een aanpak die bij u past.

Kort gezegd: eenzaamheid is normaal. Last van eenzaamheid moet u aanpakken, voor uw gezondheid en welzijn. Kom in actie en praat erover met iemand die u vertrouwt, dat is de eerste stap. En neem contact op met het Wmo-loket Gulpen-Wittem voor passende hulp. Want aan last van eenzaamheid kunt u ├ęcht veel doen.

Translate ┬╗
Call Now Button Ga naar de inhoud